Syndroom van Reiter - Noord-Brabant

Op deze pagina vindt u een zorgvuldig samengestelde lijst van de beste specialisten in Noord-Brabant voor het Syndroom van Reiter. Ontdek deskundige zorg en begeleiding voor een betere kwaliteit van leven.

Uitgelichte syndroom van reiter specialisten in Noord-Brabant

Vind een syndroom van reiter specialist in uw gemeente

Zoek naar de beste zorgaanbieders in uw omgeving

Bekijk ook:

Ziekte Van Reiter

Het syndroom van Reiter is een vorm van reactieve artritis, een gewrichtsontsteking die optreedt als reactie op een infectie elders in het lichaam, meestal aan de darmen, urinewegen of geslachtsorganen. Het syndroom van Reiter, ook wel de ziekte van Reiter genaamd, is vernoemd naar de Duitse bacterioloog H. Reiter. In 1916 beschreef Reiter een ziekteverschijnsel dat veel leek op gonorroe maar waarbij de veroorzakende bacterie niet werd aangetroffen. De ziekte van Reiter wordt gekenmerkt door het samengaan van o.a.: urinewegontsteking (urethritis), darmontsteking (dysenterie), artritis en/of oogvliesontsteking. De ziekte werd destijds ook wel soldatenziekte genoemd omdat het onder soldaten tijdens de eerste wereldoorlog veel voorkwam. Het syndroom van Reiter wordt in verband gebracht met bepaalde soorten infecties en met (erfelijke) aanleg om de ziekte te krijgen. De ziekte komt voornamelijk bij mannen voor. De leeftijd waarop de ziekte zich manifesteert ligt veelal tussen de 20 en 40 jaar. De ziekte van Reiter komt vaker voor bij mensen die een darminfectie of een infectie aan de urinewegen hebben gehad. Blijkbaar heeft de veroorzakende bacterie de kans gekregen dieper het lichaam binnen te dringen.

Oorzaak

De ziekte van Reiter is een reumatische gewrichtsaandoening en valt dus onder de benaming reuma. De ziekte van Reiter omvat verschillende ontstekingsprocessen in het lichaam. Vele soorten bacteriën kunnen de oorzaak zijn. De meest voorkomende verwekker in Nederland is Chlamydia trachomatis. Andere verwekkers zijn Neisseria gonorrhoeae, Ureaplasma urealyticum, Salmonella, Shigella, Yersinia, en Campylobacter.